studio omstand

ECHOES OF PRACTICE – Ide André solo

Opening op 7 sept. 16:00 uur
Te zien t/m 15 september 2024, vrij.- zat.- en zondags van 12:00 – 17:00 uur
bij Omstand – space for contemporary art, Van Oldenbarneveldtstraat 92A, Arnhem

De zomerresidentie annex werkperiode bij OMSTAND komt ten einde.
In het kader van de zomerresidentie annex werkperiode 2024 werd beeldend kunstenaar Ide André gevraagd om van 15 juli t/m 15 sept. 2024 bij OMSTAND een zogenaamde artist-take-over te organiseren. Onder de titel ECHOES OF PRACTICE ging hij samenwerkingen aan en organiseerde hij meerdere publieke evenementen en gebruikte hij de ruimtes van OMSTAND voor het ontwikkelen en maken van nieuw werk.

ECHOES OF PRACTICE eindigt met een solopresentatie van Ide André. Naast een aantal bestaande werken, gaat André een complete serie nieuw werken tonen. Bij deze eindpresentatie verschijnt een magazine die tevens het verslag vormt van deze take-over. Ide verteld daarin o.a. over zijn ervaring met de ruimtes van Omstand waar hij afgelopen periode werkzaam was: ‘Het is superfijn om in de vorm van een werkperiode tijdelijk te verhuizen naar een ander atelier. Het brengt een focus en een context waarin dingen met een grotere energie kunnen plaatsvinden. Daarnaast bied het mogelijkheden die in mijn eigen atelier niet kunnen. Zo werk ik hier onder andere aan een site-specifiek werk van 3,20 x 4,80m. Dat past simpelweg niet in mijn huidige atelier.’ De schilderspraktijk van André kent een korte energieke en een fysiek heftig moment van schilderen. Hierin moet het pats-boem gebeuren en is er geen weg meer terug. Hij blijft niet laag over laag poetsen of smeren. Deze werkwijze is eigenlijk kenmerkend voor deze hele werkperiode. Alle activiteiten en projecten die deze zomer plaatsvonden bij Omstand, waren in feite samengebalde momenten waar alle energie samenkwam in korte pats-boem gebeurtenissen.

De take-over begon met een duo-tentoonstelling van André met de Duitse kunstenaar Arthur Löwen. Daarna organiseerde hij het project A COLLECTIVE EFFORT, samen met twee bevriende beeldend kunstenaars, Jonathan van Doornum en Mischa Doorenweerd. Met meerdere gastkunstenaars, werd een groot collectief gevormd en gezamenlijk een happening georganiseerd. Vervolgens organiseerde Ide het project WAITING FOR AN ANSWER, samen met alumni van ArtEZ-AKI, in een zogenaamde one-weekend-group-show. Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen voor de laatste presentatie van deze take-over: Ide André solo.

We zien je graag op 7 sept. as bij de opening van ECHOES OF PRACTICE – Ide André solo en anders op een van de andere momenten dat deze tentoonstelling is te bezoeken!


Impressie van de zomerresidentie annex werkperiode (van boven naar beneden)
– Overzicht A COLLECTIVE EFFORT >> o.a. A COLLECTIVE EFFORT op film (foto Demi Manders)
– Overzicht DUO-expo ECHOES OF PRACTICE, Ide André & Arthur Löwen (foto Demi Manders)
– Overzicht work-in-progress van Ide André tijdens zomerresidentie annex werkperiode 2024 bij OMSTAND (foto’s Demi Manders)
– EEN COLLECTIEF EFFORT in de RIJN (foto Aalt van de Glind)